top of page

Veelgestelde vragen

V.

Vanaf wanneer is de klimaatboom te bestellen?

A.

We werken momenteel het definitieve ontwerp uit voor de Klimaatboom en testen het concept in verschillende uitgewerkte prototypes in de zomer van 2023. Uit dit onderzoek moet blijken of een Klimaatboom haalbaar, effectief en wenselijk is. Bij een positieve uitkomst kijken we na de zomer van 2023 naar mogelijkheden om de Klimaatboom op de markt te brengen.  

V.

Hoeveel kost een klimaatboom?

A.

De kosten van een Klimaatboom hangen erg af van de materialen die we uiteindelijk kiezen en de mogelijkheden vanuit leveranciers. Daar doen we momenteel nog onderzoek naar. Omdat de Klimaatboom gemaakt wordt vanuit het gedachtegoed van het lokale waardeketenmodel om de voetafdruk zoveel mogelijk te beperken werken we met leveranciers uit de regio waar de bomen geplaatst worden. De prijzen van een Klimaatboom kunnen daardoor regionaal verschillen.  

V.

Hoe lang gaat een klimaatboom mee?

A.

Hoe lang een Klimaatboom meegaat is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt voor het frame. Daar doen we momenteel nog onderzoek naar. De Klimaatboom wordt ontworpen volgens een circulair principe, waarin alle onderdelen herbruikbaar en waar mogelijk vervangbaar zijn. We hopen de boom door te ontwikkelen tot een punt waarop versleten of uitgevallen onderdelen weer vervangen kunnen worden. Als we dat punt bereiken gaat een Klimaatboom op papier oneindig mee.  

V.

Waarom geen echte boom?

A.

Laten we vooropstellen dat daar waar een ‘echte’ boom kan, we van harte aanmoedigen om die te planten! De Klimaatboom is er vooral voor die plekken waar een echte boom niet past of waar het mogelijk maken van een echte boom ontzettend duur is. We proberen met de Klimaatboom zoveel mogelijk effecten na te bootsen van een echte boom, maar redden het niet om alle complexe zichtbare en onzichtbare functies van een boom in één ontwerp terug te laten komen.  De Klimaatboom heeft wel een paar eigenschappen die hem een aantrekkelijk alternatief maken in een hoogstedelijke omgeving: 

  • Voetdruk: de Klimaatboom heeft een relatief kleine voet en neemt voor de rest geen ruimte onder de grond in. Vergeleken met een boom met een groot wortelstelsel past de Klimaatboom daarom beter op plekken met veel ondergrondse infrastructuur.  

  • Kosten: de kosten voor het produceren en installeren van een Klimaatboom zijn vergelijkbaar met die van het aanschaffen en plaatsen van een echte stadsboom. In het geval dat er kabels en leidingen moeten worden verplaatst voor een echte boom lopen die kosten erg snel op en wordt de Klimaatboom financieel gezien een aantrekkelijker alternatief.  

  • Maatwerk: als ‘gemaakt’ object kan het ontwerp van de Klimaatboom op maat worden gemaakt voor een specifieke straat, plein of andere plek. Of dat omwille van de look van de boom, de optimalisatie van schaduw of aanleg van extra waterbuffers gaat, het ontwerp kan flexibel worden ingezet op lokale context en behoeften, waar dat lastiger is bij een echte boom.  

  • Onderhoudsgemak: De Klimaatboom is zo ontworpen dat hij zelfvoorzienend is. Bovendien verliest hij weinig blad, door het gebruik van wintervast klimplanten Onderhoud is alleen nodig als een onderdeel stuk gaat. In vergelijking tot bomen die jaarlijks gesnoeid moeten worden, met wortels die tot schade aan infrastructuur leiden en veel bladuitval zijn onderhoudstaken en –kosten van een Klimaatboom klein.  

V.

Hoe weten jullie wat het effect van de boom is?

A.

Dat weten we nog niet. We kunnen effecten met betrekking tot hittestress, wateropvang en biodiversiteit op dit moment alleen maar simuleren. Wat de echte effecten zijn weten we pas als de prototypes worden ontwikkeld in de zomer van 2023. We ontwikkelen momenteel ook een sensorenpakket waarmee we de effecten over de zomer willen meten, om zo hopelijk het proof of concept te bewijzen.  

V.

Wat is hittestress?

A.

Hittestress verwijst naar de negatieve gevolgen van extreme hitte op mensen, planten en dieren. Vooral kwetsbare groepen als kinderen en ouderen kunnen veel last hebben van dit soort hoge temperaturen. Steden hebben relatief veel last van hittestress door zogenaamde hitte eilanden, waarbij een combinatie van omstandigheden tot hitteoverlast leidt. Daar zorgen stenen oppervlaktes voor meer warmteopname en minder verdamping vanuit de ondergrond, blijft de warmte hangen door lagere windsnelheden in de bebouwde kom en zorgen menselijke activiteiten zoals bijvoorbeeld gemotoriseerd vervoer, airconditioning en fabrieken tot verdere opwarming.  

V.

Wat is wateroverlast?

A.

Wateroverlast verwijst naar een situatie waarin er een teveel aan water is, bijvoorbeeld door hevige regenval of overstromingen. Afhankelijk van de schaal van wateroverlast kan het schade toebrengen aan gebouwen en infrastructuur, het dagelijks leven verstoren en levert het gezondheidsrisico’s op. Wateroverlast komt relatief veel in steden door, waar het water niet goed in de bodem kan infiltreren door bestrating en verstening en overtallig water vaak moet worden afgevoerd via de riolering. Wanneer het riool de hoeveelheid water niet aankan blijft het water staan op de straat. 

Mocht u nog vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op.

bottom of page